Jakie kieliszki do wina białego?

Wino towarzyszy nam niezmiennie od setek lat i coraz częściej gości na polskich stołach podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Serwowane jest podczas wieczornych imprez czy jako dodatek do obiadu lub deseru. Któż z nas po ciężkim dni i zrealizowaniu wszystkich domowych obowiązków nie marzy o dobrej książce i lampce dobrego białego wina?

Wybór odpowiedniego trunku to tylko jednak połowa sukcesu. Drugą połowę stanowi dobór odpowiednich kieliszków do wina białego. Polecamy kryształowe kieliszki do wina białego ze względu na idealna przejrzystość kryształu, która zapewnia właściwe ukazanie barwy każdego podawanego alkoholu, ale także pomaga w ocenie jakości i lepkości wina, co jest bardzo ważne dla prawdziwych koneserów i smakoszy. Bogata oferta wzorów sprawia, że każdy dopasuje kieliszki do wina do swojego gustu. Ręcznie wykonywane lampki do wina niosą ze sobą historię, są niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju. Wytwarzane przez prawdziwych artystów rzemieślników najlepszych w swoim fachu.

Odpowiednio dobrane kieliszki do białego wina wydobędą z trunku cały smak i aromat, który jest kwintesencją napoju. Przy aromatycznych alkoholach nie liczy się tylko wizualne doznanie, a przede wszystkim doznanie smakowe, które zapewnić może jedynie odpowiednio dobrana forma kieliszka. Od kształtu kieliszka zależy w jaką partię języka zostanie skierowany cały aromat podawanego wina. Kieliszki bardziej wąskie kierują smak na przód języka, dlatego odczuwany więcej słodyczy zawartej w napoju. Szeroka czarka kieliszka kieruje smak w głąb i na boki jamy ustnej przez co odczuwany nieco bardziej kwaśny smak.

Odpowiednie kieliszki do wina białego mają czarkę w kształcie tulipana, który nieco rozchyla się ku górze. Taka forma kieliszka sprawia, że aromat zbiera się w górnej części kieliszka. Wino jest odpowiednio napowietrzone i idealnie trafia w podniebienie degustatora, ukazując wszystkie bogate walory i aromaty białego wina.

Białe wino powinno być przed podaniem odpowiednio schłodzone, dzięki czemu trunek ten zachowuje swoją lekkość i orzeźwienie. Jeżeli wino podajemy jako dodatek do potraw napełniamy kieliszek do 2/3 wysokości czarki. Gdy wino ma służyć do degustacji, napełniamy kieliszek do 1/3 wysokości czaszy, aby móc z łatwością zakręcić kieliszkiem. Taki zabieg pozwala odpowiednio napowietrzyć wino przez spożyciem.