Jakie kieliszki do jakiego alkoholu?

Kielichy towarzyszą ludzkości od zarania dziejów. Z biegiem lat przybierały różne formy. Były wykonywane z drewna, metalu, z kości słoniowej i szkła, które są nam znane po dziś dzień. Wszyscy je znają, ale czy wszyscy wiedzą, jak i do czego je wykorzystać? Jak dobrać kieliszek do alkoholu, aby nie stracił smaku i charakteru?

Odrobina historii…

Najstarsze wzmianki dotyczące produkcji i użytkowania szkła pochodzą z czasów Mezopotamii i Egiptu. Przypominały one bardziej prymitywne szklane naczynia, niż kielichy z czasów obecnych. Formy na kształt kieliszków pojawiły się dużo później, bo około 400r. p.n.e. W późniejszym czasie zarówno Rzymianie, weneccy rzemieślnicy dążyli do udoskonalania wyrobów sprzed lat. To tutaj powstawało szkło mocniejsze i bardziej trwałe, a zarazem o większej przezroczystości. Dotychczas tereny Europy nie wytwarzały produktów ze szkła. Przełom nastąpił w XVII wieku, kiedy to w Czechach uzyskano szkło kredowe, używane później do produkcji naczyń i kryształowych żyrandoli, z czego słynie to państwo do dnia dzisiejszego. Początek XX wieku to już rozwój automatyzacji, dzięki czemu szklane wyroby mogły trafiać do znacznie szerszego grona odbiorców.

Dziś szklane wyroby produkowane są na masową skalę. Ich różnorodność i ceny zaskakują. Dostępne są na każdym kroku. Równolegle do masowej produkcji swoje działalności prowadzą niewielkie lokalne firmy, specjalizujące się w ręcznej obróbce szkła, dzięki czemu ich produkty są dokładnie wykonywane, trwałe i niepowtarzalne.

Jakie kieliszki, do jakiego alkoholu?

Różnorodność kieliszków do degustacji napojów zarówno alkoholowych, jak i bezprocentowych jest niezliczona. Ich kształty, wielkości zaskakują na każdym kroku, a zdobienia wprawiają o zawrót głowy. Są świetnym dodatkiem do poszerzenia domowej zastawy stołowej i z pewnością doskonale wkomponują się w posiadane już przez nas elementy, tym samym uświetniając każdą okazję spotkania w gronie rodziny i znajomych.

Rodzaje kieliszków do alkoholu:

1. Kieliszki do wódki

Ich pojemność waha się w granicach 25-60 ml może posiadać nóżkę, bądź nie. Wszystko zależy od osobistego wyboru gospodarza przyjęcia. Kieliszki do wódki zazwyczaj posiadają walcowaty kształt i stosunkowo grube dno. Ten rodzaj trunku spożywa się zazwyczaj w niewielkich ilościach i służy raczej degustacji, niż upijaniu się. Spożywając alkohol z kieliszków, należy trzymać ją za nóżkę, bądź jak najniżej dna, aby niepotrzebnie nie ogrzewać trunku ciepłem swoich dłoni.

 

2. Kieliszki do wina czerwonego

W przypadku konsumpcji wina czerwonego, ważne są okoliczności degustacji. Jeśli jest to dodatek do posiłku, który stanowi lekkie czerwone wino, warto wybrać większe eleganckie kieliszki z pękatą czaszą, gdzie smak i aromat trunku swobodnie rozejdzie się po naczyniu. W przypadku cięższego wina, warto wybrać kieliszek nieco smuklejszy.

 

3. Kieliszki do wina białego

Kieliszki odpowiednie do degustacji białego wina są nieco mniejsze, niż te używane do win czerwonych. Często przybierają kształt tulipana, lekko rozchylającego się ku górze. Jeśli wino białe towarzyszy spożywaniu potraw, kieliszek napełniamy do 2/3 wysokości. Jeśli zaś, trunek służy degustacji,
wówczas napełniamy kieliszek do 1/3 wysokości,
aby swobodnie delektować się smakiem i aromatem wina.

 

4. Kieliszki do szampana i win musujących

Szampany i wszelkie wina musujące to przede wszystkim trunek o znaczeniu wizualnym. Chodzi o unoszące się bąbelki, dlatego kieliszek powinien być smukły, wąski i wysoki, aby zmieścić jak największa ilość mieniących się i unoszących się ku górze barwnych bąbelków. Kieliszek do szampana i win musujących zawsze trzymamy za nóżkę, aby nie ogrzewać trunku ciepłem własnych dłoni, a efekt wizualny trwał możliwie jak najdłużej.

 

5. Kieliszki/pokale do piwa

W przypadku piwa wybór odpowiedniego naczynia jest ogromny. Można pokusić się o tradycyjny męski kufel z grubym uchem, mieszczący dużą ilość piwnej pianki. Nieco lżejsze, bardziej kobiece są pokale i szklanki do piwa. Niecodzienny i bardzo dekoracyjny wybór to kryształowe kieliszki do piwa. Jedyna zasada podczas wyboru? Naczynie musi być duże, aby zmieściło w pełni smaczny złocisty trunek. Naczynie napełniamy zawsze do pełna!

 

6. Kieliszki do koniaków i brandy

Najlepszym rozwiązaniem do serwowania koniaków i brandy są kieliszki z pękatą czaszą o pojemności od 230 ml. Kieliszek napełniamy do 1/4 wysokości, gdyż w przypadku tych alkoholi chodzi o powolne doznania smakowe. W tym przypadku kieliszek można swobodnie chwytać całą dłonią,
aby ciepłem ogrzać alkohol. Ten bowiem pod wpływem ciepła smakuje dużo lepiej i uwalnia swój niezwykły smak i aromat. Kieliszki kryształowe do koniaku będą doskonale podkreślać jakoś trunku.

 

7. Szklanki do whisky

Odpowiednim wyborem są niskie szklanki o przysadzistej budowie w  kształcie walca, koniecznie z grubym dnem. Alkohol podajemy w szklance o pojemności około 200ml, lekko rozcieńczony wodą, kostkami lodu, bądź samodzielnie, jako czyste whisky.

 

8. Kieliszki do martini

Kieliszki do martini posiadają niezwykły kształt. Czasza kielicha do martini rozszerza się ku górze, a samo naczynie posiada zazwyczaj od 45-115 ml pojemności. Kieliszek należy napełnić alkoholem tak, aby została zachowana niewielka przestrzeń pomiędzy alkoholem, a górną krawędzią naczynia. Nieodzownym elementem degustacji martini są przecież oliwki,
dla których jest owe pozostawione miejsce w kieliszku.

 

9. Kieliszki do nalewek i likierów

Należy pamiętać, iż nalewki i likiery zazwyczaj posiadają wysoką zawartość alkoholu i są to trunki raczej do powolnego sączenia. W związku z tym kieliszki powinny być stosunkowo małe, gdyż konsumpcja nalewki, bądź likieru ma być przyjemnością i degustacją, miłym dodatkiem do deserów i lodów. Kieliszek powinien posiadać smukłą budowę i cienką nóżkę oraz maksymalną pojemność 50 ml, a trunku nalewamy nie więcej niż 2/3 wysokości naczynia.