Nalewki stały się produktem, nie wyłącznie, lecz w znacznym stopniu polskim. Zwłaszcza te, wytwarzane w domowym zaciszu, królują na naszych stołach i w domowych piwniczkach po dziś dzień i stają się niejako rarytasem na rodzinnych i przyjacielskich spotkaniach.
Nalewka, to nic innego jak smaczny owocowy, ziołowy, bądź kwiatowy wyciąg o mocy do 70% zawartości alkoholu. Smaków i rodzajów nalewek jest niezliczenie wiele. Jednak, aby dostatecznie docenić smak i aromat wybranego trunku, potrzebna jest stosowna oprawa i sposób podania nalewki.
Koniecznością jest zachowanie jak najwyższej czystości szkła, bez zbędnych smug, zapachów i zacieków. Im lepiej dobrane szkło, tym lepszy efekt wizualny podczas degustacji. Warto zatem wybrać kieliszki na nóżce. Najbardziej trafnym wyborem jest przezroczyste kryształowe szkło, gdyż daje to możliwość ujrzenia wspaniałego koloru nalewki. Świetnie sprawdzą się ręcznie zdobione kryształowe kieliszki do nalewki, które za sprawą różnorodnych szlifów pięknie zaprezentują mieniące się barwy napoju.