Kieliszki do wina – jakie wybrać?

Jak wiadomo, wino wymaga szczególnego traktowania. Jednym z najważniejszych etapów podawania wina jest właściwe dobranie kieliszka do rodzaju podanego alkoholu.

Kieliszki do win musujących są smukłe, wysokie a kształt czarki powinien być zamknięty lub posiadać kształt tulipana. Zapobiega to szybkiemu uciekaniu bąbelków.

Kieliszki do wina białego powinny mieć długą nóżkę, a kształt czarki powinien mieć kształt tulipana, który rozchyla się ku górze.

Kieliszki do wina czerwonego powinny być największe. Czarka ma pękaty kształt, co sprzyja właściwemu uwalnianiu aromatu wina.

Szczególnym i niepowtarzalnym wyborem są kryształowe kieliszki do wina, które nie tylko są funkcjonalne, ale także zapewniają wyeksponowanie właściwej barwy trunku. Idealnie przejrzyste kryształowe szkło sprawia, że kolor wina nie zostanie zakłamany. Właściwe kształty kieliszków zapewnią natomiast długą, przyjemną degustację oraz pozwolą na właściwe uwolnienie aromatu podanego alkoholu.