Kieliszki do wina – jak odpowiednio podawać wino?

Kieliszki do wina – jakie wybrać?

Ich dobór ma ogromne znaczenie podczas podawania tego aromatycznego i wykwintnego trunku. W zależności od rodzaju podawanego wina wybieramy:

kieliszki do wina czerwonego z długą nóżką i pękatą czarką

kieliszki do wina białego nieco niższe z czarką w kształcie tulipana

Oprócz właściwego kształtu, który wydobywa odpowiedni smak i aromat, a także pozwala na przyjemną i wygodną degustację, bardzo ważne jest, aby kieliszki były czyste, błyszczące i nieskazitelnie przejrzyste. Takie cechy zapewnia kryształowe szkło i jego właściwości.

Najważniejsze jest, by nie napełniać kieliszków trunkiem, aż po same brzegi. Kieliszki do wina z reguły powinny być napełniane do 1/3 ich objętości. Pozwoli to na swobodne obracanie kieliszka w celu zamieszania wina, co skutkuje uwolnieniu właściwego aromatu. Ponadto duża ilość alkoholu wlana do lamki do wina wygląda nieelegancko.