Kieliszki do nalewek i kieliszki do likierów, czyli podstawowe wyposażenie barku na chłodne wieczory.

Jesień i zima to sezon, w którym rządzą nalewki i likiery często domowej roboty. Można się nimi degustować podczas długich chłodnych wieczorów przy dobrej książce lub serwować je podczas towarzyskich spotkań z rodziną czy znajomymi. Szlachetne nalewki i likiery wymagają właściwej oprawy. Jakie powinny być kieliszki do nalewek i kieliszki do likierów? Postaramy się odpowiedzieć poniżej, ale najpierw podamy kilka ciekawostek na temat nalewek i likierów. Jesteśmy ciekawi czy o nich wiedziałeś. Nalewki i likiery mają różnorodne aromaty: owocowe, ziołowe czy korzenne. Różnią się nie tylko smakiem, aromatem czy barwą, ale także zawartością alkoholu i metodami sporządzenia. Bardzo duża część nalewek ma właściwości rozgrzewające, dlatego tak często sięgamy po nie na jesień i zimę. Wiedziałeś, że nalewki dzielimy na wytrawne, półwytrawne i słodkie? Tak, dokładnie tak jak wina. Nalewki wytrawne i półwytrawne serwujemy do mięs, a słodkie do deserów. Większość nalewek należy serwować w pokojowej temperaturze. Likiery są gęściejsze i słodsze od nalewek. o tym w jakiej temperaturze mamy podać poszczególny likier decyduje jego smak. Likiery cytrusowe, kakaowe czy popularny adwokt degustujemy schłodzone do temperatury ok. 8-10 stopni. Likiery korzenne, ziołowe, gorzkie serwujemy w temperaturze 10-12 stopni. Likiery słodkie: czekoladowe, owocowe, migdałowe najlepiej serwować w temperaturze pokojowej. Teraz skupmy się na odpowiednich kieliszkach do nalewki. Kieliszki do nalewek i kieliszki do likierów podaje się w kieliszkach na nóżce, które mają pojemność około 50-60ml. Najlepiej jeżeli kieliszki do nalewki będą miały kształt tulipana, który zapewni właściwe rozchodzenie się aromatu serwowanego trunku. Aby nie ogrzewać podawanego trunku, nalewki i likiery należy pić trzymając kieliszek za nóżkę. Kieliszki kryształowe do nalewki ukażą właściwą barwę serwowanych trunków. Ręczne wykonanie sprawia, że kieliszki do nalewek kryształowe są niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju. Szkło kryształowe to klasyczne, eleganckie i funkcjonalne formy, ale także bogaty wachlarz wzorów, który sprawia, że każdy znajdzie w naszej ofercie kieliszki la siebie. Kryształowe kieliszki do nalewki wykonywane są całkowicie ręcznie. Oprócz właściwie dobranych kieliszków do nalewek i likierów dużą rolę odgrywają także karafki na nalewki, które sprawią, że każdy serwowany trunek będzie zachwycał barwą. Likiery i nalewki powinno serwować się w karafkach kryształowych. Karafka do nalewki powinna być prostokątna lub nieco pękata. Karafka do likieru może być wysoka, nieco bardziej smuklejsza, lub taka jak do nalewek. Karafki do nalewek i karafki do likierów powinny być przede wszystkim przeźroczyste, a co za tym idzie najlepiej będzie jeżeli zdecydujemy się na karafki kryształowe. Dlaczego? Szkło kryształowe jest idealnie przejrzyste. Nie ma bardziej przejrzystego szkła, które jest stosowane w gastronomii. Karafki kryształowe i kieliszki kryształowe to elegancja zawarta w każdym cięciu, idealne funkcjonalne formy, wspaniały pomysł na prezent, a także właściwa oprawa stołu i ozdoba barku.

Jesień i zima to sezon, w którym rządzą nalewki i likiery często domowej roboty. Można się nimi degustować podczas długich chłodnych wieczorów przy dobrej książce lub serwować je podczas towarzyskich spotkań z rodziną czy znajomymi. Szlachetne nalewki i likiery wymagają właściwej oprawy.

Jakie powinny być kieliszki do nalewek i kieliszki do likierów?

Postaramy się odpowiedzieć poniżej, ale najpierw podamy kilka ciekawostek na temat nalewek i likierów. Jesteśmy ciekawi czy o nich wiedziałeś. Nalewki i likiery mają różnorodne aromaty: owocowe, ziołowe czy korzenne. Różnią się nie tylko smakiem, aromatem czy barwą, ale także zawartością alkoholu i metodami sporządzenia. Bardzo duża część nalewek ma właściwości rozgrzewające, dlatego tak często sięgamy po nie na jesień i zimę. Wiedziałeś, że nalewki dzielimy na wytrawne, półwytrawne i słodkie? Tak, dokładnie tak jak wina. Nalewki wytrawne i półwytrawne serwujemy do mięs, a słodkie do deserów. Większość nalewek należy serwować w pokojowej temperaturze. Likiery są gęściejsze i słodsze od nalewek. O tym w jakiej temperaturze mamy podać poszczególny likier decyduje jego smak. Likiery cytrusowe, kakaowe czy popularny adwokat degustujemy schłodzone do temperatury ok. 8-10 stopni. Likiery korzenne, ziołowe, gorzkie serwujemy w temperaturze 10-12 stopni. Likiery słodkie: czekoladowe, owocowe, migdałowe najlepiej serwować w temperaturze pokojowej.

Teraz skupmy się na odpowiednich kieliszkach do nalewki.

Kieliszki do nalewek i kieliszki do likierów muszą być kieliszkami na nóżce, które mają pojemność około 50-60ml. Najlepiej jeżeli kieliszki do nalewki będą miały kształt tulipana, który zapewni właściwe rozchodzenie się aromatu serwowanego trunku. Aby nie ogrzewać podawanego trunku, nalewki i likiery należy pić trzymając kieliszek za nóżkę. Kieliszki kryształowe do nalewki ukażą właściwą barwę serwowanych trunków. Ręczne wykonanie sprawia, że kieliszki do nalewek kryształowe są niepowtarzalne i jedyne w swoim rodzaju. Szkło kryształowe to klasyczne, eleganckie i funkcjonalne formy, ale także bogaty wachlarz wzorów, który sprawia, że każdy znajdzie w naszej ofercie kieliszki la siebie. Kryształowe kieliszki do nalewki wykonywane są całkowicie ręcznie. Oprócz właściwie dobranych kieliszków do nalewek i likierów dużą rolę odgrywają także karafki na nalewki, które sprawią, że każdy serwowany trunek będzie zachwycał barwą. Likiery i nalewki powinno serwować się w karafkach kryształowych. Karafka do nalewki powinna być prostokątna lub nieco pękata. Karafka do likieru może być wysoka, nieco bardziej smuklejsza, lub taka jak do nalewek. Karafki do nalewek i karafki do likierów powinny być przede wszystkim przeźroczyste, a co za tym idzie najlepiej będzie jeżeli zdecydujemy się na karafki kryształowe. Dlaczego? Szkło kryształowe jest idealnie przejrzyste. Nie ma bardziej przejrzystego szkła, które jest stosowane w gastronomii. Karafki kryształowe i kieliszki kryształowe to elegancja zawarta w każdym cięciu, idealne funkcjonalne formy, wspaniały pomysł na prezent, a także właściwa oprawa stołu i ozdoba barku.