Karafka

Podawanie wina owiane jest szeregiem reguł, które nie zawsze są rygorystycznie przestrzegane. Mogą wydawać się bardzo skomplikowane na pierwszy rzut oka, lecz okazują się całkowicie jasne i czytelne. Warto, zatem zagłębić się w tajniki poprawnego serwowania trunków, aby nie tylko nie popełnić gafy wśród grona znajomych, ale również umilić nieco wspólnie spędzony czas.

Szkół poprawnego serwowania trunków alkoholowych jest wiele. Sam proces to kilka etapów, które powinno się przestrzegać. Najważniejszy to sam wybór trunku odpowiadającego sytuacji, potrawom i naszym gościom. Następnie należy zadbać o odpowiednią temperaturę wybranego alkoholu, np. wina czerwone podaje się zazwyczaj w temperaturze pokojowej, bądź lekko schłodzone. Natomiast wina białe obowiązkowo powinny być schłodzone. O te szczegóły należy zadbać po to, aby alkohol ukazał jak najwięcej swoich aromatów, charakteru i nie stracił wyjątkowego smaku.

Zagłębiając się w sferze win, kolejny etap to wybór odpowiedniej oprawy szklanej. Tu zaskoczy nas z pewnością różnorodność dostępnych modeli kieliszków. Warto poświęcić nieco dłuższą chwilę na dobór zastawy stołowej, gdyż jedno wino może smakować zupełnie inaczej w dwóch kieliszkach o różnym kształcie i wielkości. Pamiętajmy również o obowiązkowej czystości kieliszków. Wszelkie smugi i zacieki, nieprzyjemny zapach są niedopuszczalne i psują smak alkoholu.

Podczas wyboru oprawy szklanej, warto zadbać również o karafkę. To nic innego, jak szklane, bądź kryształowe naczynie, służące do przechowywania trunku. Naczynie to odgrywa niezwykle ważną rolę przy serwowaniu trunków, które uwalniają swoje zalety podczas odpowiedniego napowietrzania. Do tego celu wybierane są karafki do wina, które to w wyniku przelania trunku z butelki do naczynia, nadają odpowiednie warunku do procesu dekantacji. Proces ten odbywa się kilka godzin przed degustacją wina i pozwala dotlenić trunek, zaczyna on oddychać. Niezwykle ważne jest to przy starszych winach, które niekiedy na dnie butelki wytrącają osad. Przelanie trunku do karafki pozwala pozbyć się osadu a samo wino będzie czyste i klarowne.

Podawanie trunku w karafce stanie się jeszcze bardziej dostojne i eleganckie, jeśli wybierzemy naczynie niecodzienne. Niegdyś karafki były zarezerwowane tylko dla bogatszych części społeczeństwa. Z biegiem czasu obecnie w sprzedaży niezliczone ilości kształtów, form dają nam wielkie pole do wyboru. Karafka służyć może do podawania nie tylko wina, istnieją karafki do whisky, można w nich podawać również wódkę oraz inne mocne trunki.

Karafki ze szkła zazwyczaj posiadają pojemność około 1000 ml. Dostępne są również nieco mniejsze, mające 500 ml, 750 ml. Jeśli planujemy do karafki przelewać wino, pojemność naczynia powinniśmy dobrać do objętość butelki, aby przelać całą jej zawartość.

Szklane karafki to uniwersalny wybór, który świetnie komponuje się z kieliszkami i resztą tradycyjnej zastawy stołowej. Jeśli jednak szukamy nieco odmiennych, bardziej trwałych elementów naszego domowego wyposażenia, warto pokusić się o wybór karafki kryształowej. Dostępne są również wspaniałe karafki z grawerem, które to z pewnością swoją formą zaskoczą gości podczas procesy degustacji, a wino i inne trunki będą smakowały jeszcze bardziej.