Jakie kieliszki do wina białego?

Posiadają różne kształty i wielkość, z grawerem, bądź najbardziej klasyczne i uniwersalne- kieliszki. Naczynia, które służą nam od setek lat do serwowania napojów alkoholowych, są obecne niemal w każdym domu i sprawdzają się podczas wielu rodzinnych, przyjacielskich i biznesowych spotkań. Wbrew pozorom to, w czym spożywamy alkohol ma ogromne znaczenie. Dlaczego jest to tak ważny element? Jakie kieliszki wybrać, aby nie popełnić gafy przy znajomych, a wręcz przeciwnie- zachwycić gości nietuzinkową formą naczynia, a tym samym uwydatnić smak i aromat naszego trunku?

Szklana oprawa do degustacji białego wina

Wino towarzyszy nam niezmiennie od setek lat. Trunek ten, powstały w wyniku fermentacji owoców winorośli to wspaniałe dopełnienie zarówno rodzinnych kolacji, jak i towarzyskich spotkań. Podstawą wina białego mogą być również niektóre owoce: jabłka, biała porzeczka, czy agrest. Różnorodność białego wina zależy od surowca, jak i tradycji lokalnych producentów winiarstwa. Białe wino produkowane od ponad 2500 lat w szybkim czasie rozprzestrzeniło się na wszystkie kontynenty, tym samym przyczyniając się do ogromnego wzrostu ekonomicznego. Stanowiło podobnie jak wino czerwone doskonały produkt handlowy i wymienny. Ówcześnie to doskonałe dopełnienie posiłków o wspaniałym smaku i aromacie, który niezmiennie zachwyca niejednego konesera win. Któż z nas, bowiem nie chciałby spędzić chociażby kilku popołudniowych chwil po ciężkiej pracy przy lampce dobrego białego wina?

Odpowiedni kieliszek do wina białego wydobywa z trunku cały smak i aromat, który jest kwintesencją napoju. Wybór oprawy szklanej to nie tylko kwestia savoir-vivre`u, czy tradycji panującej w naszej rodzinie, wśród znajomych. Smak tego samego wina podanego w zupełnie odmiennych kieliszkach może znacznie różnić się, dlatego w dobrym guście jest nauka doboru odpowiedniego kieliszka do gatunku wina. Wybierając kieliszki do białego wina, nie skupiajmy się na zbędnym zdobieniu szkła, czy kryształu. Wino samo w sobie jest ozdobą, dlatego powinno być serwowane w gładkich kieliszkach.

Ponadto szkło, z którego wykonane są kieliszki winno być możliwie jak najcieńsze. W złym guście jest podawanie masywnych, wykonanych z grubego kryształu kieliszków. Te, bowiem stłumią cały smak, głębię koloru, aromat trunku. Wybierajmy, zatem naczynia proste, bez zdobień. Kryształowe kieliszki do wina wykonane o niezbyt masywnej budowie świetnie dopełnią naszą domową zastawę stołową. Nasi goście z pewnością docenią sam kunszt podania wina, a degustacja w takiej oprawie stanie się chwilą niecodzienną, którą z pewnością docenią nawet niezbyt przychylni koneserzy białego wina.

 

Nie obojętny jest również sam kształt kieliszka, bowiem to on kieruje cały aromat wina na określone partie języka. Spożywając wino białe w wąskich kieliszkach smak trunku kierowany jest na przód języka, dlatego odczuwamy więcej słodyczy zawartej w napoju. Szeroki kieliszek kierują smak w głąb i na boki jamy ustnej, a degustator odczuwa smak nieco bardziej kwaśny.

Odpowiednie kieliszki do wina białego mają kształt tulipana, który to nieco zwęża się ku górze. Dzięki takiej formie aromat zbiera się w górnej części, wino jest napowietrzone i idealnie trafia w podniebienie konsumenta, ukazując tym samym wszystkie walory białego wina.

Savoir-vivre serwowania wina białego

Wino białe zawsze powinno być serwowane schłodzone. Dzięki temu trunek zyskuje lekkość i orzeźwienie. Kieliszek napełniony trunkiem do 2/3 wysokości czaszy to idealny dodatek do potraw. Jeśli wino służyć ma do degustacji, wtedy, bowiem kieliszek należy napełnić do 1/3 wysokości, aby móc swobodnie „zakręcić” kieliszkiem i odpowiednio napowietrzyć trunek przed spożyciem.

Zobacz naszą całą ofertę kryształowych kieliszków do wina.