Jakie kieliszki do nalewki?

Jakie kieliszki do nalewki?

Pierwsze historyczne wzmianki o powstaniu nalewek sięgają V i IV wieku p.n.e, zatem około dwa i pół tysiąca lat temu. Wszystko za sprawą Hipokratesa, ojca medycyny, który to jako pierwszy odkrył pozytywny wpływ trunku alkoholowego na zdrowie człowieka. Ówczesny napój, powstały z połączenia wina i miodu z dodatkiem przypraw nazwano Hipokrasem. Późniejsze wieki wskazują, iż nalewki z biegiem czasu stały się coraz to bardziej popularne i stosowane nie tylko jako smaczny trunek podczas licznych biesiad, ale zwłaszcza jako napój leczniczy w niezliczonych dolegliwościach zdrowotnych.

 

Do Polski nalewki dotarły już w wieku XVI, za sprawą Henryka Walezego. Wówczas na ziemiach polskich bardzo popularne stało się spożywanie miodów pitnych, a co za tym idzie również pochodnych trunków. W owych czasach niezwykle słynny stał się „krupnik”,  który wbrew pozorom nie jest zupą. Wkrótce nadworne apteczki przepełnione były wszelkiego rodzaju leczniczymi napojami, których działania często było nieocenione, a ich receptury głęboko owiane rodzinną tajemnicą.

 

Od tegoż czasu nalewki stały się produktem, nie wyłącznie, lecz w znacznym stopniu polskim. Zwłaszcza te, wytwarzane w domowym zaciszu, królują na naszych stołach i w domowych piwniczkach po dziś dzień i stają się niejako rarytasem na rodzinnych i przyjacielskich spotkaniach.

 

Nalewka, to nic innego jak smaczny owocowy, ziołowy, bądź kwiatowy wyciąg o mocy do 70% zawartości alkoholu. Smaków i rodzajów nalewek jest niezliczenie wiele. Jednak, aby dostatecznie docenić smak i aromat wybranego trunku, potrzebna jest stosowna oprawa i sposób podania nalewki.

 

Jakie kieliszki do nalewek wybrać?

 

Pamiętając o wysokiej zawartości alkoholu, trunek podawać należy w stosunkowo małych kieliszkach, nie przekraczających 50 ml pojemności. Niestosowne jest jednak serwowanie nalewki w kieliszkach do wina, bądź wódki.

 

Spożywać należy ją np. w przeciwieństwie do wódki w powolnym tempie, aby poczuć wspaniałe walory smakowe i zapachowe, a te niewątpliwie posiada. Nalewka ma służyć jako aperitif, dodatek do deserów i lodów, dlatego należy się nią delektować.

Podstawą degustacji jest odpowiednio przygotowane szkło. Jakie zatem właściwości powinny mieć kieliszki do nalewki? Koniecznością jest zachowanie jak najwyższej czystości szkła, bez zbędnych smug, zapachów i zacieków. Im lepiej dobrane szkło, tym lepszy efekt wizualny podczas degustacji. Warto zatem wybrać kieliszki małe na cienkiej nóżce. Najbardziej trafnym wyborem jest przezroczyste szkło, gdyż daje to możliwość ujrzenia wspaniałego koloru nalewki. Świetnie też do nalewek sprawdzą się kieliszki kryształowe ręcznie zdobione, które za sprawą różnorodnych szlifów pięknie zaprezentują mieniące się barwy napoju.

 

Serwując nalewkę, kieliszek należy napełnić do nie więcej niż 2/3 jego wysokości. Warto zaznaczyć, iż w dobrym guście jest serwowanie napoju w karafka z kieliszkami do nalewki na stole. Najlepszy efekt smakowy uzyskamy, poprzez lekkie schłodzenie trunku tuż przed podaniem jej gościom.